Juventina / ALI RDEČA BARVA ŠMINKE PRISTAJA VSAKI ŽENSKI?

Uporaba rdeče šminke sega že daleč v zgodovino, in sicer v stari Egipt. Prvi zapisi pravijo, da je bila šminka narejena iz prahu rdeče skale in belega svinca, kasneje iz zdrobljenih mravelj, hroščev… Klasični filmi, famozna štirideseta leta in kultna Marilyn Monroe so poskrbeli, da je prepoznavnost rdečih ustnic rasla. Priljubljenost se danes stopnjuje in lahko bi rekli, da gre za prevladujoči trend 21. stoletja.

Rdeča barva izžareva moč, strast in energičnost. Ženska s poudarjenimi rdečimi ustnicami nase priklene marsikateri pogled. Ker pa obstaja ogromno podtonov rdeče, je ključ do uspeha v pravilno izbranem odtenku rdeče barve, ki ga včasih odkrijemo po naključju (med preizkušanjem mnogih odtenkov) ali najdemo s pomočjo enostavih nasvetov.

There’s a red for every woman.

Veliko vizažistov svetuje enostaven nasvet pri izbiri barvnih odtenkov – opazujte barve ven svojega zapestja. Obstaja več podtonov kože, ki se na splošno delijo na tople, hladne in nevtralne. Če so vene modro-vijolične barve, je vaš podton kože hladen – takšna naj bo tudi rdeča barva (barva maline, višnje, vinsko rdeča). V primeru, da so vene na vaši roki olivno-zelene, uporabite toplejše podtone rdeče barve (bakrena, koralna, opečna ali oranžno-rdeča …). Če podtona ne boste znali določiti, pripadate nevtralni skupini, ki se ji poda klasična rdeča barva – barva maka. 

Je vaša polt zelo sveta, svetla, srednje temna ali temna? Ženskam z zelo svetlo poltjo pristajajo odtenki v barvi češnje. Ženske s svetlo poltjo pogosto segajo po toplejših podtonih rdeče barve (koralna, opečna, ki v sebi skriva oranžno). Ženske s srednje temno poltjo (olivni podton kože) lahko posegajo po koralnih barvah ter po barvi maline. Ženskam z zelo temno poltjo pa pristajajo odtenki v rdeči barvi s podtonom oranžne ter temnejše barve borovnice.

 

Poleg pravega odtenka barve je pomemben pravilen nanos šminke.

Osnova popolnih ustnic je nega. Tudi ustnicam moramo občasno privoščiti piling, saj s tem odstranimo odmrle kožne celice. Piling lahko naredimo kar z nežnimi potegi zobne ščetke.  Po pilingu nanesemo tanko plast balzama za ustnice, ki ga zmatiramo s pudrom v prahu in tako podaljšamo obstojnost šminke. Ustnice lahko poudarimo in oblikujemo s črtalom za ustnice, ki naj bo v barvi šminke.  Svetujem, da črtalo nanesete čez celotne ustnice, saj s tem podaljšamo obstojnost šminke. Sledi še finalni nanos zmagovalnega odtenka šminke (za natančnejši nanos lahko uporabite čopič za nanašanje šminke) in po želji lip glos.

»Najboljša barva je tista, ki pristaja tebi!« je nekoč zapisala Coco Chanel. Lahko bi rekli, da je to tudi odgovor na vprašanje, ali rdeča barva pristaja vsaki ženski. Zagotovo, pomembno je le, da najdemo pravi odtenek, s katerim samozavestno odkorakamo po vsakodnevnih opravkih ali na večerni dogodek.

Potrebujete nasvet pri izbiri pravega odtenka? Pišite nam!

Pripravila: Monika Pocajt
Urednica: Petra Kordiš

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri