Juventina / BOTOKS – PRIJATELJ ALI SOVRAŽNIK?

Botolinum toxin je protein, naraven nevrtoksin, ki ga izloča bakterija Clostridium botulinum. Imenovan je bil tudi „strup klobas“, ker se je pojavil v neprimerno pripravljenih mesnih proizvodih ali konzervirani hrani. Z zdravstveno uporabo strupa je začel nemški zdravnik Kemer, ki je ugotovitev, da strup ohromi mišice, začel uporabljati v terapevtske namene.

Mimične mišice obraza povzročajo dinamične gube, ki po končanem gibu sicer izginejo. Tekom let, zaradi ponavljajočih se gibov, vodijo v trajne, statične gube, ki jih z obrazno mimiko ne moremo izravnati. Obraz dobi videz zaskrbljenosti in utrujenosti, kar pa lahko preprečimo, če v izbrane mimične mišice obraza injiciramo majhne količine toksina botulina. Poseg je hiter, le malo boleč in ponovljiv – vendar je učinek zgolj začasen. Prvi učinki botulinum toksina so opazni v nekaj dneh po injiciranju. Obrazne mišice začnejo počasi pridobivati moč po približno šestih mesecih, česar posledica je ponovno pojavljanje gub.

Botoks – (ne)varen?

Botulinski toksin tipa A je res močan živčni strup, vendar v izjemno velikih odmerkih. Za primerjavo – odmerki, ki se uporabljajo v estetiki, so izjemno majhni in bistveno manjši kot v uporabi v druge medicinske namene. Maksimalna doza za terapijo nevrološke bolezni z distonijo je kar 400 enot, v estetiki pa so doze bistveno manjše.*

Uporaba botulina toksina je široka: pri strabizmu, nekontroliranemu stiskanju očesnih mišic, pri raznih motoričnih motnjah kot so distonije in spastičnost, v zadnjih letih pa so dokazali učinkovitost botoksa v zdravljenju kroničnih migren. Z botulin toksinom uspešno premagujemo hiperhidrozo (prekomerno potenje pod pazduho, na stopalih in dlaneh).

Botulin toksin – prijatelj ali sovražnik? Ko pridemo do točke, kjer smo prepričani, da bi s spremembo videza dosegli boljšo kvaliteto življenja, je nevrotoksin (zgolj v rokah izkušenega strokovnjaka) – vsekakor prijatelj.

*Carruthers A, et al, for the BOTOX® Glabellar Lines I & II Study Groups. J Clin Res. 2004;7:1-20

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri