Juventina / IZKORISTITE SVOJ TIP POSTAVE SEBI V PRID.

Peščena ura, deški tip postave. Mogoče trikotnik ali kvadratast tip? Pripravila sem vodnik, ki vam bo pomagal prepoznati vaš tip postave in nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri izbiri oblačil. 

TRIKOTNIK OZIROMA HRUŠKA 

Značilnosti te tipično ženske postave so široki boki, ozke rame, majhne prsi, raven pas ter močnejša stegna in noge. Velikokrat so pri taki postavi trup daljši in noge krajše.

Nasvet: zgornji deli oblačil naj bodo v svetlih tonih (ki razširijo) in s poudarjenimi rameni ter spodnji temnejše barve (ki zoži). Hlače naj bodo ravno krojene, krila, obleke in plašči pa naj segajo do kolen in naj bodo A-linije. Noge podaljšajte s kratkim jopičem. Izrez na zgornjem delu naj bo v obliki črke V.

Pri dodatkih toplo priporočam pas, ki poudari vaš ožji pas. Pozornost od vašega »kritičnega« predela, torej bokov in nog, preusmerite na zgornji del telesa z bogatimi in masivnimi ogrlicami. V poštev pride tudi močna šminka. Za trikotno oziroma hruškasto obliko postave so najprimernejši visoki škornji ali čevlji s peto, da noge kar se da podaljšajo.

Izogibati pa se je treba oprijetim hlačam, mini krilom in čevljem, ki se zapenjajo na gležnjih.

NAROBE OBRNJEN TRIKOTNIK – DEŠKI TIP POSTAVE 

Ta postava je popolnoma nasprotna postavi v obliki hruške in jo imenujemo deška postava. Zanjo so značilni široka ramena, večje prsi, ozki boki in vitke noge. 

Nasvet: pazimo, da so zgornji deli oblačil temnejši in spodnji svetlejši. Ti so lahko poudarjeni na bokih z žepi, volani (peplum) ali pa vzorčasti, tudi s horizontalnimi črtami, da razširijo boke. Hlače naj bodo široke, krila polna ali asimetrična, lahko so tudi krajša. Pri oblekah se najbolje obnesejo tiste brez naramnic ali pa z naramnicami, ki se zapenjajo za vratom. Suknjiči in jakne naj bodo tajlirani in vedno odpeti, da ustvarimo vertikalo. Izrez na zgornjih oblačilih naj bo v obliki črke V in srajce odpete, da podaljšamo vrat. 

Tudi tu smo pozorni, da čim bolj poudarimo pas s tanjšim pasom, da se čim bolj približamo postavi peščene ure. Predlagam, da nosite opazne čevlje, ker tako preusmerite pozornost od ram, ki so v tem primeru tisti del telesa, ki ga ne želite poudariti. 

Pri deški postavi se izogibajte oblačilom s poudarjenimi rameni, rokavom v obliki balona, izrezom čez rame »boat line«, horizontalnim črtam na zgornjih delih oblačil, oprijetim krilom in tankim naramnicam

KVADRAT

To je zelo ravna postava z ravnim pasom brez oblin, rame in boki so enako široki.

Nasvet: pri tem tipu postave pride v poštev trend, ki se vedno rad vrača, to je »color-block«. Gre za to, da je zgornji del oblačil popolnoma druge barve kot spodnji. Zgornji deli naj poudarijo pas, naj bodo rahlo poudarjeni v ramenih, z visokim izrezom za tiste, ki imajo majhne prsi, z dodatki, volani, žepi na prsih. Bluzo vedno zatlačimo v spodnji del, ki pa je lahko oprijet, čeprav so najprimernejše hlače, ki se od kolen naprej rahlo razširijo. Krila naj bodo prav tako oprijeta, spodaj naj se zožijo, da ustvarijo iluzijo bokov ali pa A-linije. Plašč naj ima pas.

Tudi pri tej postavi je pomemben modni dodatek pas, ki pa naj bo masiven, ker ima ta tip postave velikokrat daljši trup in si to lahko privošči.

POSTAVA V OBLIKI KROGA

Pri postavi v obliki jabolka najtežje dosežemo želen učinek. Za tako postavo so značilni širok pas oziroma trebuh, povprečne prsi, ravna zadnjica in tanke noge.

Nasvet: izbiramo oblačila, ki so najožja pod prsmi in dolga tako, da prekrijejo trebuh. Odlična rešitev so tunike. Super so volneni zgornji deli, ker prekrijejo nepravilnosti. Lahko posegamo tudi po krojih, ki so zoženi na bokih. Tudi tu so zaželeni izrezi v obliki črke V. Hlače in krila naj bodo ravno krojeni. Za to postavo svetujem oblačila iz kompaktnih materialov, ki dobro stisnejo in dajejo oporo. Velikokrat je skrivnost v kakšni številki premajhnem oblačilu.

Postave z obliko jabolka naj se izogibaj velikim bundam, oblačilom brez oblik, hlačam z žepi, oblačilom z zaprtim ovratnikom, oprijetim topom, enobarvnim oblačilom in horizontalnim vzorcem.

PEŠČENA URA

Pa smo prispeli do postave, ki ima ozek pas, je oblinasta na pravih mestih ter ima boke in prsi enako široke.

Nasvet: pravzaprav si tu lahko privoščimo skoraj vse. Najbolj pa ji pristojijo kroji, ki oprimejo telo in nakažejo pas. Majice naj se prilegajo v pasu in tudi tu so najlepše tiste z V-izrezom. Plašči naj imajo poudarjen pas, suknjiči naj bodo tajlirani in odpeti, da ustvarijo vertikalo in tako podaljšajo postavo. Odlična so oprijeta »pencil« krila in obleke brez naramnic.

Pri tej postavi se izogibajmo dodatkom na bokih in prsih, geometrij- skim vzorcem, nizkim čevljem in hlačam z nizkim pasom.

Za ženske z zelo izrazito postavo peščene ure, to je s približno enako širokimi boki in rameni ter izrazito ožjim pasom, so primerna srednje ozka do ozka oblačila, ki poudarijo tako boke kot prsi. Izogibajte pa se vsem ravnim linijam, ki ne poudarijo vaše oblike postave. Za vas niso primerni jopiči in plašči ravnih ter neizrazitih krojev. Prav tako se izogibajte horizontalnim detajlom v pasu in velikim, voluminoznim žepom na bokih. Izogibajte se tudi večplastnim topom, ki zakrijejo obliko vašega pasu.

Čas dopusta in brezskrbnih počitniških dni je minil. Police bodo kmalu polne toplejših jesenskih oblačil. Upam, da smo z zgornjimi nasveti pomagali pri izbiri novih ter kombiniranju starih modnih kosov – da boste na cesti, v službi ali družbi dobili kompliment več, ki vam bo polepšal dan.

Prispevek pripravljen v sodelovanju z Nino Šušnjara,
knjiga SUPERMARKET LEPOTE

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri