Juventina / PARIŠKI JOIE DE VIVRE

Naj se ga drži nadimek mesta ljubezni ali tisočih luči, Pariz je veliko več kot to. Svojo bageto lahko izberete med 1,784-imi pekarnami, mesto prepleta 6.100 ulic, med katerimi  je najkrajša dolga le 5,75m. In če želite mestni vrvež opazovati v kateri izmed znanih kotnih restavracij ali barov, lahko izbirate med 9.000-imi.

Na tržišču obstaja pestra ponudba knjig in vodičev po francoski prestolnici. Obiskujem jo od majhnih nog; kot majhna deklica sem se vedno počutila kot mravljica v mestnem vrvežu, usmerjala poglede v svetlikajoče se izložbe in z strahospoštovanjem opazovala znameniti Eiffelov stolp. Leta kasneje se ni nič spremenilo; pridobila sem nekaj centimetrov v višino in še vedno se počutim vzhičena kot petletnica vsakič, ko se sprehajam po Rue de Rivoli.

Spodnji nasveti so za vsakogar, ki želi Pariz spoznati malo drugače.

Velikokrat bomo slišali, da je potrebno za obisk mesta seči globoko v žep. Dobra stran metropol je enormna izbira; tako se lahko sami odločimo za obisk restavracij, muzejev, turističnih destinacij, ki nam ustrezajo in so v naših finančnih zmožnostih. 

Kako doživeti utrip mesta in ohraniti polno denarnico?

Vesela novica za ljubitelje muzejev; od leta 2000 je prva nedelja v mesecu rezervirana za brezplačne oglede. Če so obiski razstav vaša prioriteta, izkoristite podatek v svoj prid. Če naletiš na La Nuit Blanche lahko nekatere znamenitosti, muzeje in celo bazene – obiščeš brez vstopnine vse do sončnega vzhoda. 

Poletni meseci so popolni za drugačen ogled filma –  Parc de la Villette se spremeni v ogromno prizorišče (kino pod zvezdami). Aktualni filmi so na voljo brezplačno, z doplačilom sedmih evrov pa bo izkušnja še bolj udobna (cena za najem ležalnika).

Pariz je razdeljen na okrožja in v dvajsetem okrožju se nahaja največje pokopališče Père Lachaise, kjer so pokopani mnogi znani umetniki, pisatelji, slavne osebe ter politiki. Ogled vreden tik preden se zapre; mirna atmosfera in pogled na mesto vsekakor imata svoj čar. Pred obiskom priporočam ogled karte, velikost marsikoga preseneti.

Čas za kavo? V Parizu je 181 lokalov, kjer espresso stane 1eur.

Ko obsediš v katerem izmed parkov, hitro pozabiš, da se nahajaš v milijonskem mestu. Le Jardin des Serres d’Auteuil izgleda kot ogromen botanični vrt, Parc des Buttes-Chaumont kot prizor iz pravljice, Jardin des Plantes se nahaja v bližini mošeje, kjer strežejo najboljši čaj, Jardin du Luxembourg pa je priljubljeno mesto za obisk z družino. Kot zanimivosti: poleg naštetih je v Parizu še približno 421 parkov.

Montmartre je kraj, ki daje občutek izolirane vasice na otoku sredi mesta. Je najvišji hrib, ki ponuja osupljiv razgled na celotno mesto. Četrt je od nekdaj veljala za mesto umetnikov; čar umetniških duš pa je na ulicah ujet še danes.

324 metrov visok stolp je nekoč v Parižanih vzbujal gnev in odločili so se celo za peticijo, ki bi ustavila gradnjo. Dve leti, dva meseca in pet dni kasneje je La Tour Eiffel dobil svojo podobo in nihče si ni predstavljal, da bo privabil toliko turistov. Čeprav je obisk stolpa edinstveno doživetje, ima svoj čar ne glede na perspektivo, v kateri je viden. Hotel Raphael, Printemps, Pont de Bir-Hakeim, Rue Saint-Dominique in Trocadero so le nekatere izmed točk, ki nudijo odličen pogled na misteriozni stolp. 

Ne obstaja angleška beseda, ki bi obveljala kot dobra (ali vsaj solidna) zamenjava za besedo chic. Estetsko dovršeni detajli se bohotijo v arhitekturi, urejenih parkih, znamenitostih in konec koncev – v samih prebivalcih. In slednji se držijo načela, ki bi ga veljalo zapisati kot dnevni opomnik – joie de vivre!

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri