Juventina / SPREMEMBE KOŽE GLEDE NA STAROST

Leta bodo (zaradi različnih dejavnikov) prinesla manj ali več gubic, bolj ali manj izražene spremembe pigmentacije, razširjene žilice. Spremembe tudi niso vedno enakomerno razporejene po vsem obrazu. Določanje kožnega tipa oziroma stopnje fotopoškodb glede na starost je torej zgolj orientacijsko, kajti na ta način lahko probleme precenimo ali podcenimo, zato je za dokončno določitev stopnje odločilna temeljita analiza kože in pod njo ležečih struktur.

20–30 LET 

Med dvajsetim in tridesetim letom je koža še vedno mladostna, lahko so že opazne začetne spremembe fotostaranja. Gub še ni ali so samo nakazane z minimalnimi spremembami v pigmentaciji. 

Ukrep: Preprečevanje 

Ukrepi so usmerjeni v preprečevanje in upočasnitev napredovanja poškodb. Vključujejo čiščenje (pilingi, hidrodermoabrazija, laser), blag toner, nanašanje izdelkov z antioksidanti za zaključek pa še pomirjujočo hidratantno masko in zaščito pred soncem. V redkih primerih lahko dodamo botoks in polnila.

 

30-40 LET

V obdobju od tridesetega do štiridesetega leta in še kakšno leto pozneje so kožne poškodbe očitnejše, vendar še ne močno vidne. Značilne so dinamične gube z zmernimi spremembami pigmentacije.

Ukrep: Preprečevanje z zmernimi korektivnimi kozmetičnimi postopki

Strokovna oskrba:

V ospredju so še vedno preventivni ukrepi, pri čemer lahko že posegamo po zmernih korektivnih postopkih, s katerimi ublažimo nastale spremembe ali vsaj preprečimo nadaljnje poškodbe kože.

Osnovni ukrepi so enaki kot v kategoriji 20–30 let, pri čemer je moč uporabljenih učinkovin ustrezno večja. Osnovnim ukrepom lahko glede na stopnjo poškodb dodamo polnila, botoks; pri negi preostalih delov telesa pa akustično ali vakuumsko terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoterapijo.

 

50–60 LET 

V obdobju od petdesetega do šestdesetega leta in pozneje je koža vidnejše spremenjena in potrebuje močnejši estetski pristop. Prisotne so izrazite spremembe pigmentacije, razširjene žilice in izguba volumna podkožnih tkiv. 

Ukrep: Preprečevanje z naprednimi korektivnimi kozmetičnimi postopki in kirurški posegi 

Strokovna oskrba:

Osnovni ukrepi so enaki kot pri prejšnjih kategorijah, pri čemer so uporabljeni izdelki ustrezno močnejši. Osnovnim ukrepom lahko glede na stopnjo poškodb dodamo polnila, botoks, lipo ling, LED-/IPL-/ablativni/neablativni laser, pri negi preostalih delov telesa pa se seveda lahko poslužujemo akustične ali vakuumske terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoerapijo. 

Vsi neinvazivni kozmetični postopki na tej stopnji kožnih sprememb le omejeno odpravljajo poškodbe in upočasnijo napredovanje, zato prideta v poštev tudi posvet in sodelovanje s plastičnim kirurgom, ki lahko ponudi dodatne učinkovite in varne invazivne postopke. 

65–70+ LET 

V obdobju od petinšestdesetega do sedemdesetega leta in pozneje so spremembe in poškodbe na koži močno izražene. Prisotne so številne, globoke gube in močno izražena izguba volumna podkožnih tkiv.

Ukrep: napredni kozmetični korektivni postopki in kirurški posegi

Strokovna oskrba: 

Osnovni ukrepi imajo na tej stopnji poškodb in sprememb zelo omejen učinek. Največ bomo dosegli s souporabo ter večkratno in dolgotrajno uporabo več kozmetičnih metod. Osnovnim ukrepom lahko dodamo polnila, botoks, lipo ling, LED-/IPL-/ablativni/neablativni laser, pri negi preostalih delov telesa pa akustično ali vakuumsko terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoterapijo. Vsi neinvazivni kozmetični postopki pri tej stopnji kožnih sprememb le omejeno odpravljajo poškodbe in upočasnijo napredovanje, zato sta navadno potrebna posvet in sodelovanje s plastičnim kirurgom, ki lahko ponudi dodatne učinkovite in varne invazivne postopke.

Pomembno je, da se postopkov poslužujemo skladno z našo starostjo ter spremembami, ki jih koža kaže navzven.

Posameznik ne sme slepo slediti visokoletečim obljubam o čudežnih učinkovinah. Strokovnjaki so dolžni slediti z dokazi utemeljenim smernicam, izvajati preverjene in varne postopke ter se zavzemati, da potrošniku ponudijo preverjene informacije in ne ogrožajo zdravja z nepotrebnimi postopki. Danes poznamo številne neinvazivne in invazivne kozmetične, medicinske in kirurške postopke, s katerimi preprečujemo, upočasnjujemo ali celo odpravimo starostne spremembe.

Prispevek povzet po poglavju o medicinski kozmetiki 
avtorice Mateje Lasič  – Supermarket lepote.

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri