Podatki razkrivajo, da je bil od 15. stoletja naprej vonj tako priljubljen, da so pričeli z izdelovanjem lavandinega parfuma. Od takrat je veliko ljudi na kužnih območjih nosilo snop posušene sivke med oblačili - v omarah pa tudi danes radi shranimo šopek in poskrbimo za prijetno odišavljena oblačila. Mnogo kasneje, med prvo svetovno vojno, pa so sivkino vodo uporabljale medicinske sestre, saj deluje antibakterijsko.

 

Vpliv eteričnih olj na fizično in psihično počutje ljudi je obširno raziskoval francoski kemik Rene-Maurice Gateffosse, ki je prvi vpeljal pojem aromaterapija. Ljubka anekdota pravi, da je zdravilno moč eteričnih olj (kakopak) odkril po naključju. Med delom v laboratoriju je prišlo do požara, vnet rokav pa je pogasil kar z eteričnim oljem sivke, ki je bila edina tekočina v bližini. Rezultati so bili presenetljivi in potrdili njegove domneve: eterično olje sivke deluje antiseptično in pospešuje celjenje. Med špansko gripo leta 1918 je sodeloval tudi pri eksperimentalni uporabi eteričnih olj v bolnišnici, kjer je eterična olja uporabljal za razkuževanje. 

 

Mislite, da obstaja zgolj ena vrsta sivke?

Pa se vrnimo k vijoličnim cvetovom. Cvetove sivke se lahko nabira vse poletje, najboljše pa jih je nabirati tik preden se cvetovi odprejo, saj takrat vsebuje največ zdravilnih učinkovin. Obstaja od 25 do 30 vrst sivke. V parfumeriji se veliko uporablja eterično olje širokolistne sivke (L. Latifolia) in lavandina (L. Hybrida), saj ti dve vrsti vsebujeta veliko več eteričnega olja kot ostale vrste. Medicinsko pa sta uporabni predvsem vrsti L. angustifolia ali L. spica. Cenjena je tudi v kozmetične namene: osvežilni tonik iz cvetov pospešuje obnavljanje celic v občutljivi koži in deluje antiseptično, cvetovi se dajejo tudi v milo za pomirjanje, medtem ko masaža z oljem odpravlja bolečine v mišicah in zastajanje tekočin v telesu.

Pretekli teden sem vas spraševala, kako sivko uporabljate vi. Največ vas sivko uporablja za dišavljenje prostorov in oblačil. Nekateri izmed vas si s sivko pomagate po pikih žuželk. Po napornem dnevu si pripravite sproščujočo kopel v katero dodate nekaj kapljic eteričnega olja. Manj vas sivko uporablja v kulinarične namene - uporabljamo jo lahko tudi kot začimbo pri kuhanju ali pripravimo sivkin sirup. In kot zanimivost - v cvetovih sivke je veliko nektarja, iz katerega lahko čebele naredijo zelo kvaliteten med.

Lush oljna kopel DREAMTIME

Vijolična rastlina "v rokavu" skriva mnoge atribute. V medicinske, kozmetične ali kulinarične namene jo uporabljamo že tisočletja. Boste upoštevali nasvete kraljice Elizabete in se odišavili z njenim vonjem, nastavili snopek v omaro in odgnali molje ali vam je bližji način uporabe v sproščujočih kopelih, česar so se posluževali že Grki in Rimljani?

Nekomu izmed vas bomo polepšali dan in ga razveselili z bogato Lush sivkino oljno kopeljo: Dreamtime.
Se sliši zanimivo? Uporabite spodnji obrazec!

Imaš vprašanje ali predlog? Piši nam!