Juventina / VREDNOST VS CENA

Vasica na Kornatih, ljubka kavarna, obdana z vonjem borovcev in magičnim vonjem sveže kave. Nekje z desne v nosnice prodira oster vonj po svežih ribah.. Točno tam sem ob skodelici, z roza nohti in sveže umitimi lasmi, z zaprtimi očmi, širokim nasmehom in popolnoma sproščena, udobno nameščena v naslonjač, začela razmišljati o vrednosti in ceni.

Seveda bi lahko natanko izračunala, koliko je stalo popotovanje do te prikupne vasice. V beležko bi skrbno zapisala prevožene kilometre, postojanke na bencinskih servisih in v trgovini. Pa vrednost? Sedenje na pomolu, vonj soli na koži, zvok valov in smeh novih prijateljev, ki si pripravljajo kosilo ter se ob tem neizmerno zabavajo. Namakanje nog v morju in veter, ki napne jadra ter občutek – sreče. Svobode. Ko že mislim, da bo moje telo eksplodiralo od endorfinov, se ob jadnici pričnejo poigravati delfini, ki nam sledijo del poti. Kako temu pripisati ceno?

V življenju pa šteje vrednost.
Seveda ima povečanje prsi svojo ceno; natančneje se le-ta giblje okoli 3000 evrov. Toliko denarja preliješ s svojega bančnega računa v svoje telo. Ko pa si predstavljaš gospodično, ki prvič samozavestno nase nadane kopalke in zakoraka po plaži ugotoviš, da je vse, kar te osvobodi strahu in frustracij, neprecenljivo. Torej je vrednost posega bistveno težje določiti v ceniku storitev. Si predsatvljaš osebo, ki je prvič po tridesetih letih sproščena na družinskemu fotografiranju, ker je njen nos videti dobro tudi s profila? Tudi cena biserov je določena na trgu – vendar ima babičina podedovana ogrlica toliko sentimentalnega dodatka, da jo je (vsaj zame) nemogoče oceniti. Vsa ta brezskrbnost sprehanja po plaži ali fotografiranja pa  izhaja iz osvobojenosti in definitivno sodi med tiste stvari v življenju, ki jih bančna kartica ne kupi. So spremembe, ki naznanjajo nov začetek.

Pariz je razdeljen na okrožja in v dvajsetem okrožju se nahaja največje pokopališče Père Lachaise, kjer so pokopani mnogi znani umetniki, pisatelji, slavne osebe ter politiki. Ogled vreden tik preden se zapre; mirna atmosfera in pogled na mesto vsekakor imata svoj čar. Pred obiskom priporočam ogled karte, velikost marsikoga preseneti.

Vse, kar te osvobodi strahu in frustracij, je neprecenljivo.

Sončni zahod je nebo obarvalo rdeče. Mirno morje je komaj slišno objemalo skale in galebi so izginjali z obzorja. V skodelici so ostale zgolj kapljice napitka. Med razmišljanjem me je predramil glas, ki pove ceno – 9 kun. Nasmehnila sem se, poiskala denar in ga odložila zraven skodelice.

Vrednosti zadnje ure … ne morem določiti niti v zlatih palicah.

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri