Juventina / ŽIVLJENJE BREZ CELULITA?

85 odstotkov žensk – temnolase in blondinke, tiste s povečano telesno težo ter suhice. Ženske srednjih let, dame v zrelih in tudi mlade gospodične v dvajsetih letih. Mnoge pesti skupna težava, ki ji strokovno rečemo edematozna fibrosklerotična panikulopatija. Lepotni trg obljublja čudežne kreme, pripomočke in čarovniške paličice, ki težavo odpravijo kar čez noč. Pa sploh poznamo vzrok težave?

Nastanek celulita je povezan z delovanjem hormona estrogena, ki povzroča nalaganje maščobnih celic v podkožju. Kopičenje maščobnega tkiva nato zmanjša prekrvavitev in izmenjavo tekočin v telesu, posledica česar sta upočasnitev presnove in propadanje vezivnega tkiva, ki se kažeta kot nagrbančena koža ali celulit. Kepice maščobe pritiskajo na povrhnjico in to se odraža kot pomarančasta koža. Bolj, kot se maščobne celice polnijo, bolj je celulit izrazit. Istočasno podpadnimi snovmi, ki jih z običajno dieto ali intenzivnejšim gibanjem ni moč več v celoti odstraniti.

Dejavniki za njegov nastanek so kompleksni in najpogosteje med seboj močno prepleteni. Celulit povezujemo z dednostjo, hormonskim (ne)ravnovesjem, prehrano, telesno aktivnostjo, stresom, pri ženskah pa mu daje večjo možnost za razvoj že sama struktura vlaken v podkožju. Vzrok za nastenek celulita je tudi slab pretok limfnega sistema. Če je limfna pot upočanjena ali celo zaustavljena, se maščobe in strupi kopičijo v podkožju, kjer zaradi prevelike gostote onemogočajo ponovno absorbiranje maščob v kri, kjer bi se porabila kot energija.

Stopnje celulita

Za učinkovito odpravo celulita ali preprečevanje njegovega nastanka nimamo splošnega in enostavnega recepta. Veliko je odvisno od tega, v kateri stopnji razvoja celulita je koža. Veliko lažje zdravimo celulit v zgodnejših stopnjah kot pa trdovratnejši celulit, ki je že korenito spremenil strukturo kože. Nürnberg-Müller lestvica se lahko uporablja za določanje stadija razvoja celulita:

faza 0: koža je gladka v stoječem in ležečem položaju in ob pritisku ni znakov pomarančne kože;

faza 1: koža je gladka v stoječem in ležečem položaju, vendar pa so ob pritisku vidni znaki pomarančne kože. Kepe povečanih maščobnih celic se povečujejo in še dodatno ovirajo pretok skozi krvne in limfne žile.  

faza 2: neravnine na koži so vidne v stoječem položaju, medtem ko se v ležečem ne opazijo; ker je krvni pretok vse slabši v plasti usnjice prihaja do sprememb. Presnova celic v tej plasti je oslabljena. Spreminja se sestava veznega tkiva, elastičnih vlaken je vse manj. Usnjica (dermis) se stanjša. Maščobne kepice obdajajo beljakovine, ki se tu nalagajo.

faza 3: neravnine na koži so opazne v vseh položajih – kakor v stoječem, tako tudi v ležečem. Koža je močno in neenakomerno spremenjena. V nekaterih predelih celulita lahko pride do bolečega vnetja veznega tkiva. V tej fazi so značilne čvrste kepice maščob, ki so sestavljene iz zlepljenih maščobnih celic, ki jih obdajajo beljakovine.

Torej – je celulit moj življenjski sopotnik ali se najine poti lahko ločijo?

Kot vsake težave se moramo tudi odstranjevanja celulita lotiti celostno; tako od zunaj kot od znotraj. Zmotno mišljenje je, da z liposukcijo odstranimo celulit. Čeprav nam lepotni market velikokrat obljublja magične rezultate, ki so vidni čez noč, se je potrebno zavedati, da čudežnih rešitev ni. Rezultati bodo opazni zgolj s kombinacijo zdrave prehrane, rednega gibanja in redne telesne nege. Priporočljivo je, da se izogibate alkoholu in kajenju, sladkarijam in izdelkom iz bele moke. Izrednega pomena pa je tudi zadosten vnos tekočine v telo (voda ali nesladkan čaj).

Gibanje je izrednega pomena za zmanjševanje podkožnega maščevja ter za povečanje krvnega obtoka. Zelo priporočljiva je tudi masaža prizadetih predelov in sicer v smeri limfnega obtoka (odlične rezultate lahko dosežemo tudi s presoterapijo, ki aktivira delovanje limfnega sistema).

Mislim, da je trdo delo vedno nagrajeno; vlaganje v lastno telo se nam vedno obrestuje. Predvsem pa se moramo zavedati tudi tega, da je naše telo eno samo; da ga negujemo, spoštujemo in sprejemamo z vsemi drobnimi “napakami”, ki ga naredijo edinstvenega. 

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri