Dermatokirurgija

 

V zadnjih letih se na področju plastične kirurgije in dermatologije vse pogosteje uporablja izraz dermatokirugija. Ta zajema preproste estetske posege na površini kože, pa tudi izreze nenevarnih in nevarnih kožnih tumorjev. Kožni tumorji spadajo med najpogostejše tumorje pri človeku. Delimo jih v tri skupine: benigni (nenevarni), premaligni (potencialno nevarni) in maligni (nevarni) tumorji. Benigne kožne tvorbe navadno ne zahtevajo kirurškega zdravljenja. Z bolnikom se dogovorimo za samoopazovanje in kontrolne preglede. Kirurška odstranitev pa je potrebna ob mehanskem draženju tvorbe, neprijetnem občutku srbenja, bolečini ali zaradi estetskih zahtev na željo pacienta.

Ob sumu na premaligno kožno tvorbo to kirurško odstranimo in vzorec pošljemo na histološko preiskavo. Uspešnost zdravljenja malignih tumorjev kože pa je odvisna od zgodnje diagnostike tumorja in pravilne izbire metode zdravljenja. Med malignimi tumorji sta najpomembnejša bazalno- in spinalnocelični karcinom, ki nezdravljena povzročata lokalno uničenje tkiva. Pojavljajo se zlasti pri starejših ljudeh. Najnevarnejši maligni tumor kože pa je melanom.

 

Postopek

Najprimernejša metoda je kirurški izrez tumorja z varnostnim robom in histološka preiskava tkiva za oceno razširjenosti tumorja in uspešnosti odstranitve. Glede na velikost in mesto kožnega tumorja poznamo več načinov kirurškega zdravljenja:

  • izrez in neposredni šiv rane,
  • izrez in kritje kožne vrzeli s prostim presadkom kože,
  • izrez in kritje kožne vrzeli z lokalnim kožnim režnjem.

Operacija navadno poteka v lokalni anesteziji. Kirurg najprej izbere smer in obliko reza, varnostni rob, tvorbo v celoti odstrani, ustavi krvavitev in zašije rano po plasteh (podkožje in koža) tako, da so šivni znaki malo opazni (tekoči kožni šiv), brazgotina pa tanka v ravnini kože. Šive po posegu odstranimo peti do štirinajsti dan, odvisno od dela telesa in napetosti šivne črte. Kasneje svetujemo masažo s protibrazgotinskim mazilom in ustrezno zaščito proti sončnimi žarki.

Z zgodnjo diagnostiko in pravočasnim zdravljenjem se izognemo velikim operativnim posegom, ki so povezani s slabšo prognozo, večjo možnostjo ponovitve tumorja in slabšim estetskim rezultatom.

Izrez kožne tvorbe sodi med najenostavnejše kirurške posege. Kljub temu je silno pomembno najprej ugotoviti, ali je kožna tvorba nevarna. Pri tem lahko odločajo že malenkostne razlike.

Napake v prepoznavi so lahko usodne. Včasih je pacient zmeden, saj različni dermatokirurgi priporočajo najrazličnejše načine zdravljenja kožnih tumorjev: kriokavstika, ekskohleacija, povrhnja elektrodesekacija, elektrokoagulacija, obsevanje, fototerapija, in uporabo različnih mazil. Skupna slaba lastnost zdravljenja brez kirurškega izreza je, da nimamo histoloških podatkov o kožnem tumorju (kaj smo odstranili), podatkov, ali smo tvorbo v celoti odstranili (robovi in dno – »v zdravo«). Pogosto je tudi počasnejše celjenje z večjo možnostjo okužbe kože in ponovitve tumorja.