Korekcija uhljev (otoplastika)

 

Za kirurški poseg otoplastiko se odločimo pri različnih prirojenih nepravilnostih hrustančnega dela uhlja (razširjene ušesne školjke, povečan kot med školjko in lobanjskimi kostmi, povečane ali razširjene ušesne mečice ali kombinacije vseh naštetih nepravilnosti). Ker so zaradi prirojene nepravilnosti – štrlečih uhljev – zlasti otroci pogosto deležni posmehovanja vrstnikov, je operativni poseg, zaradi morebitnih psihosocialnih posledic, najbolj smiseln pred vstopom otroka v šolo. V tej starosti so strukture uhlja že popolnoma razvite, zato s posegom nikakor ne vplivamo na njegov razvoj. Korekcijo štrlečih uhljev lahko opravimo tudi pri starejših ljudeh.

Postopek

Opisana je vrsta tehnik, katerih skupni cilj sta simetrična in pravilno oblikovana uhlja. To dosežemo s preoblikovanjem hrustančnega dela uhlja in kože za uhljem v lokalni anesteziji (pri starejših otrocih in odraslih) ali splošni anesteziji pri majhnih otrocih. Najprej vretenasto izrežemo kožo na zadnji strani uhlja in tako omogočimo dostop do hrustančnega dela uhlja. Kirurg nato s posebnim instrumentom preoblikuje hrustanec. Da hrustanec zadržimo v novi obliki in položaju, navadno uporabimo posamezne šive, ki so skriti pod kožo. Operacijo zaključimo še s šivanjem kože in občasno posebnimi tamponskimi šivi, ki služijo kot zunanja opornica. Po posegu so prisotne manjše bolečine, ki jih prve dni lajšamo z blagimi protibolečinskimi zdravili. Do dokončne zacelitve vseh struktur uhlja je treba nositi kompresijski trak.

 

Dobro načrtovana in izvedena korekcija štrlečih uhljev je navadno kratek estetski poseg v lokalni anesteziji s predvidljivimi rezultati, ki lahko bistveno prispeva k boljši samopodobi otroka in odpravi nepotrebne psihosocialne težave najstnikov.