Juventina / KLEPET OB KAVI: PETRA KAPŠ, 2. DEL

Čeprav se delo sliši sanjsko, gre za vse prej kot enostaven poklic. Najtežji del tvojega dela?

Neustaljena ekipa – z vsakim letom greš vedno znova skozi tisto fazo spoznvanja in pridobivanja zaupanja. Predstavljajte si, da se vsako jutro odpravljate v službo, kjer boste tisti dan spoznali dvajset novih ljudi, z njimi preživeli dan v zaprtem prostoru brez izhoda in  večine po koncu dneva ne boste videli nikoli več. To dejstvo menjanja sodelavcev seveda ni nujno negativno, se pa pozna, ker odnosti postanejo zelo površinski. 

Potniki imajo velik vpliv na delo. Biti osem ur zaprt v prostoru s približno šesto ljudmi, poleg tega še soodgovoren za njihova življenja, ni enostavno. Stvari postanejo težke takrat, kadar ljudje pozabijo, da na letalu niso sami. Ljudje na letih umirajo, na višini se rojevajo otroci, z nami potujejo potniki, ki spremljajo svoje preminule družinske člane na svoji zadnji poti domov (naj samo omenim, da se preminule prevaža v prostoru za prtljago)… Takšnih in drugačnih situacij je ogromno – ravnati moram znati v vseh.

Tudi ritem dela je poseben. Že kot potnik na letalu smo po letu utrujeni. Kot letalsko osebje se naš delovnik začne že veliko prej pred samim letom. Ob predvidenem vzletu ob osmih zjutraj moram biti na letališču dve uri prej, do letališč potrebujem približno eno uro, poleg tega pa potrebujem uro in pol pred odhodom priprave (frizura in make up, ki morata zdržati celoten let vzameta malo več časa). Po vsem tem lahko let traja do sedemnjast ur, po sedemnjastih urah dodajte še dobri dve uri, da pridem do hotela. Danes spiš ponoči, jutri čez dan. Kot dodatek pa se nekam odpraviš zjutraj in tja prideš – spet zjutraj, ker zamenjaš toliko časovnih pasov. Hitro ugotoviš, da moraš s takim ritmom dobro poskrbeti za svoje telo. Zaradi neurejenega urnika spanja se v telesu poruši hormonski sistem, zaradi tega je zelo pomembno, da veš kaj vnašaš (prehrana), da veš kako določena hrana vpliva na hormone ter da poskrbiš za zadostno mero telesne aktivnosti. 

Še pozitivne izkušnje! Nepozabna izkušnja za vse, ki so pripravljeni na akcijo, kjerkoli in kadarkoli. Količina čudovitih ljudi, ki jih spoznaš je neverjetna. Od sodelavcev do potnikov. Če se na letih malo bolj posvetiš ljudem, izveš ogromno zgodb. Na svetu je še vedno veliko ljudi, ki so hvaležni za najmanjše malenkosti in ni lepšega občutka, kot da lahko nekomu polepšaš dan. Pri tej službi se naučiš ogromno o drugih kulturah, naučiš se jih spoštovati in razumeti, da drugačnost ni napačna ampak je samo pač drugačna. Da o krajih, ki jih vidim, niti ne začnem, ker boš mogla iz intervjuja napisati knjigo!

Vsi poznamo kliše, da morajo biti stevardese lepotice – ali v podjetju Emirati veljajo lepotni standardi, ki se jih je potrebno držati in so ključ pri izbiri bodočih stevardes?

Saj veš – lepota je relativna. Pri tem delu pa sploh težko merljiva, ker prihajamo iz več kot sto različnih držav. Mislim, da gre bolj za lepoto obnašanja. Stevard ali stevardesa morata odražati osebnostne lastnosti kot so spoštljivost, vljudnost, potrpežljivost in empatijo. Pomembna je gracioznost gibanja, ton glasu, drža telesa in mimika obraza. Glede zunanjega videza obstajajo standardi, s katerimi so nas seznanili na izobraževanju. Veljajo standardi pri uporabi make upa (nežni rjavi odtenki, obvezna so ali senčila za veke ali črtalo za oči plus maskara, rdečilo za lica ter obvezna rdeča šminka). Barva las mora biti enakomerna in v paleti naravnih barv. Sprejemljive so vse dolžine las, lasje morajo biti speti v figo, francosko kito ali francoski tvist. Krajši lasje so lahko spuščeni, vendar pod pogojem, da se ne dotikajo ovratnika uniforme. Določene so tudi barve nohtov. 

Ker sva ravno pri lepoti – sama opažam probleme zaradi suhega zraka na letalu in slabe kvalitete vode v Dubaju. Tako, kot je tukaj vse izsušeno, takšni postanejo s časoma tudi tvoji lasje in koža. Dobra stvar pa je, da si vedno malo zagorel in da postaneš strokovnjak za obrazno nego, ker se poskušaš zoperstaviti zgoraj navedenim težavam. 

Za lepoto (ali pa mogoče boljše za svoje zdravje, ki se potem odraža v lepoti) je v prvi vrsti potrebno poskrbeti s prehrano in telesno aktivnostjo in srečnim srcem potem pa pride zraven še tisoč in en kozmetični izdelek, do katerih pa imaš pri tej službi res lahek dostop, glede na to, da so izdelki na različnih koncih sveta tako lahko dosegljivi.

Barva las mora biti enakomerna in v paleti naravnih barv. Sprejemljive so vse dolžine las, lasje morajo biti speti v figo, francosko kito, ali francoski tvist. Krajši lasje so lahko spuščeni, vendar pod pogojem, da se ne dotikajo ovratnika uniforme. Določene so tudi barve nohtov. 

V zadnjem letu si obiskala veliko mest in zamislimo si slednje – imamo en teden in neomejen budget – česa ne smemo izpustiti? 

Če imate neomejen budget, bi najprej ne glede na to kam greste, tja potovali v prvem razredu. Ob neomejem budgetu se res splača. V lastnem kupeju, ob neomejenih količninah penine Don Perignon ter odlični hrani je tudi sedemnajst urni let mala malica. 

Če bi po takem luksuznem letu radi preklopili na nekaj resnično brezskrbnega, na surferska mesta, lovljenje valov in poležavanje s hladnim pivom na plaži, bi se sama odločila za Avstralijo. Sydney ali Melburne! Zelo alter scena – čista brezskrbnost, čudovita narava in prelepa mesta. Pa potem še kratek skok na Novo Zelandijo v deželo zmaja Tabaluge in v Hobitovo mesto, v deželo, kjer se plaža sreča s pašniki na katerih se pasejo ovce, v ozadju pa prelepi slapovi in mogočno zelenje. Za ljubitelje tropskih plaž so na prvem mestu Filipini, Bali in pa klišejski Maldivi, ki so res čudež narave. Moje srce pa bo vedno ostalo v Azijskih državah – Tajska, Vietnam, Kambodža, Burma in prehod v Nepal. 

Za ljubitelje vina in dobrega mesa nedvomno Cape Town, Južno Afriška Republika ali pa skok v Rio de Janiero za občudovanje enega lepših sončnih zahodov iz plaže Ipanema ter nato še na učno uro tanga v Argentino. 

Kot zanimivost, če je na prvem mestu poudarek na kulinariki, so naši sosedje Italjiani še vedno prvi na seznamu.

Zanimivo vprašanje je zate prispelo preko našega maila: kako pomiriti nekoga, ki se zelo boji letenja (da je letenje varnejše od avtomobilov, ne pomaga)?

V takih premerih poskušamo s tako osebo najprej vzpostavti prijateljski stik. Torej – da nas vidi kot zaveznika. Predvsem je pomembno, da jim damo občutek varnosti ter da takšna oseba dobi zaupanje v nas, da se zaveda, da smo dobro usposobljeni za delo, ki ga počnemo. Sama se ponavadi s takšno osebo pogovarjam, ji povem koliko letov naredim na mesec, razložim kako dobro so narejena letala današnjega časa in kakšne podporne sisteme imajo. Potem jo vprašam o njenih planih za potovanje in o življenju samem, pogovor steče in trudim se odvrniti pozornost od strahu. Če ne pomaga nič drugega, preživim večji del leta ob tej osebi ali pa jo povabim v naše prostore, kjer je vedno veliko dogajanja in se na strah hitro pozabi.

Petra, kje na svetu si lahko privoščim najboljšo skodelico temnega napitka?

Mogoče dolgočasno – ampak zame osebno doma in v vseh državah bivše Jugoslavije plus Turčija pa seveda Italija. Kava, kakršno poznamo mi je zame sveta in še vedno vsakodnevni obred, kadar sem v Dubaju. Moja mami redno skrbi, da nikoli ne ostanem brez zaloge in mi vestno prinaša ali pa pošilja kavo. Glede na količino, ki jo imam sedaj, sem priskrbljena vsaj do leta 2050. Malo za šalo, ampak pogosto se odpravim k sosedi, ki prihaja iz Srbije. Skupaj spijeva kavico, čemur pa seveda sledi obvezno prerokovanje, kot pravi ona, iz šolje. 

Zelo rada pa imam tudi arabsko kavo, ki je mešanica rožne vode, žafrana in kardamoma ter rahlo praženih kavnih zrn. Okus je res poseben, precej drugačen od okusa kave, obvezno pa zraven spadajo sladki dateljni. 

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri