Juventina / Baby / NOVICE

AKTUALNA OBVESTILA

Pravice do nege in spremstva za otroka

Dragi starši in skrbniki. V pravilih obveznega zavarovanja so določeni pogoji in omejitve za koriščenje bolniške (nega za otroka) in spremstva, ki se jih moramo držati vsi izvajalci zdravstvenih storitev. V primeru, da potrebujete listine za uveljavljanje omenjenih pravic se morate najkasneje  v treh dneh oglasiti v naši ambulanti z otrokovo in vašo zdravstveno kartico in v primeru spremstva otroka z izvidom oziroma potrdilom iz katerega je razvidno, da ste spremljali otroka pri izvajalcu zdravstvenih storitev. Vedno, kadar je otrokovo stanje resnejše in je pričakovana nega daljša od tri dni je potreben tudi pregled pri našem pediatru. Več o omenjenih pravicah je zapisano v spodnjih vrsticah.

Pravica do nadomestila zaradi nege otroka pripada enemu od staršev oziroma rejniku in skrbniku, kadar otroka dejansko neguje in varuje, oziroma zakoncu ali zunajzakonskemu partnerju, kadar dejansko neguje in varuje otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja. To pravico lahko upravičenec uveljavlja do dopolnjenega 18.leta starosti oziroma dokler traja roditeljska pravica. V primeru, da je drugi zakonec nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela mu taka pravica ne pripada. Trajanje pravice do nadomestila je omejena na 7 delovnih dni (starejši otroci od 7 let) ali na 15 delovnih dni ( mlajši otroci od 7 let starosti ali pri starejših, če so zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadeti). Kadar to terja zdravstveno stanje otroka, pristojni imenovani zdravnik podaljša trajanje nadomestila do največ 14 delovnih dni (starejši otrok) ali do 30 delovnih dni ( mlajši otroci od 7 let starosti ali pri starejših, če so zmerno, težje ali težko duševno in telesno prizadeti). V izjemnih primerih se lahko na predlog strokovnega kolegija Pediatrične klinike trajanje nadomestila nadomestilo podaljša.

V izogib morebitnim težavam naj poudarimo, da zaenkrat ni možno izdati nege za otroka za čas, ko je otrok hospitaliziran. Lahko pa izdamo spremstvo za dan, ko je otrok sprejet in tisti dan, ko je otrok odpuščen iz bolnišnice.

Pravica do spremstva za otroka

Otrok do 15. leta starosti, težje ali težko duševno in telesno prizadeti otrok in mladostnik pa do 18. leta starosti ima pravico do spremstva na vsakem potovanju k izvajalcu zaradi uveljavljanja katerekoli zdravstvene storitve, neodvisno od tega, ali potuje k izvajalcu izven kraja prebivališča, ali znotraj kraja prebivališča in neodvisno od njegovega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov iz katerih je sicer zavarovani osebi možno odobriti spremstvo. Starejši otrok pa ima pravico do spremstva pod enakimi pogoji, kot druge zavarovane osebe, to je le, če zaradi svojega zdravstvenega stanja ali drugih razlogov ni sposoben sam potovati, potovati pa mora izven kraja prebivališča, ker v tem kraju ni ustreznega izvajalca.

Pregled novorojenčka

Prvi pregled novorojenčka pri izbranem pediatru običajno opravimo v starosti enega meseca. V primeru težav novorojenčka je potreben predčasni pregled. Svetujemo, da se po prihodu iz porodnišnice osebno ali telefonsko z našo medicinsko sestro dogovorite za pregled v naši ustanovi. Ob prvem pregledu prinesite s seboj otrokovo zdravstveno kartico in odpsutnice iz porodnišnice. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarovanja staršev le do starosti 60 dni kasneje pa mora imeti obvezno svojo kartico. 

Za vse novorojenčke in dojenčke, ki v naši ustanovi nimajo izbranega pediatra opravljamo po dogovoru tudi samoplačniške preglede ter cepljenja.

UZ kolkov

Vsem dojenčkom, ki imajo v naši ustanovi izbranega pediatra opravimo tudi ultrazvočno presejalno preiskavo za morebitne nepravilnosti v razvoju kolkov (UZ kolkov). Omenjeno preiskavo opravimo tudi na napotnico zdravstvenega zavarovanja za dojenčke, ki imajo izbranega pediatra v drugi ustanovi. Naročanje je telefonsko na številko 01 235 0870  vsak dan med 8h-9h.

Zima je pred vrati. Kako zmanjšati verjetnost za okužbo v zimskem času?

V jesensko-zimskem času smo zaradi  večjega zadrževanja v zaprtih prostorih in bolj ugodnih temperaturah za širjenje virusov bolj na udaru, da podležemo okužbam. Tovrstne okužbe so lahko še posebej težavne za dojenčke in malčke, ki še nimajo utrjenega imunskega sistema.Da bi naše malčke v čimvečji meri zaščitili pred okužbami, se lahko držimo nekaj preprostih načel.

Vsekakor se je pametno izogibati območjem z velikim pretokom ljudi (nakupovalni centri, igralnice,..), predvsem v obdobjih, ko obstaja velika verjetnost, da bo v množici tudi precej bolnih oziroma kužnih ljudi. Večina viroz se namreč prenaša kar po zraku, veliko okužb pa prenesmo tudi z našimi rokami. Zato je pomembno umivanje rok, zadrževanje na prostem, izogibanje bolnih otrok. Z novoroječki in dojenčki se odsvetuje obiskovanje otrok, ki so v kolektivnih varstvih. 

Naš imunski sistem okrepimo z uživanjem uravnotežene hrane z veliko sadja in zelenjave, po potrebi tudi prehranskih dopolnil (vitamin D). Telesna aktivnost krepi celice našega imunskega sistema, prav tako zadostna količina spanca.

Pomembno je da veste, da se lahko že otroci od 1.leta naprej cepijo proti gripi.

Zdrava koža naj bo prioriteta vsakega posameznika. Prisegamo na profesionalno nego kože proizvajalca ZO Skin Health,
ki jo je ustanovil svetovno znan dermatolog dr. Zein Obagi.

PREVERITE VEČ

PRIJAVA NA POSVET

Lepotni poseg je proces, ki zahteva veliko premišljenosti. Naše strokovno osebje pod vodstvom dr. Ahčana vam na individualnem posvetu predstavi celoten postopek, vas usmerja, pomaga vam pri odločitvah in odgovori na vsa vprašanja.
Ena od naših sedmih etičnih zavez se glasi: Pacienta temeljito seznanimo s potekom posega, pričakovanimi rezultati ter možnimi zapleti.

57 − 51 =

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

Zapri