Juventina / Baby / Storitve / Samoplačniški pregledi

Koncesijska ambulanta za pediatrijo

Prvi pregled novorojenčka pri izbranem pediatru običajno opravimo v starosti enega meseca. V primeru težav novorojenčka je potreben predčasni pregled. Svetujemo, da se po prihodu iz porodnišnice osebno ali telefonsko z našo medicinsko sestro dogovorite za pregled v naši ustanovi. Ob prvem pregledu prinesite s seboj otrokovo zdravstveno kartico in odpsutnice iz porodnišnice. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarovanja staršev le do starosti 60 dni kasneje pa mora imeti obvezno svojo kartico.

 

Število otrok, za katere skrbi izbrani pediater je omejeno in določeno s pogodbo med ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) in zdravnikom, zato se lahko zgodi, da vašega otroka zaradi zasedenosti ne bomo mogli sprejeti v obravnavo znotraj programa, katerega plačnik je ZZZS. Le v primeru, da imate izbranega pediatra za enega otroka že pri nas, bomo njegovega novorojenega bratca ali sestrico zagotovo sprejeli.

 

PRVI PREGLED NOVOROJENČKA

 

Prvi pregled novorojenčka pri izbranem pediatru običajno opravimo v starosti enega meseca. V primeru težav novorojenčka je potreben predčasni pregled. Svetujemo, da se po prihodu iz porodnišnice osebno ali telefonsko z našo medicinsko sestro dogovorite za pregled v naši ustanovi. Ob prvem pregledu prinesite s seboj otrokovo zdravstveno kartico in odpsutnice iz porodnišnice. Dojenček lahko uporablja kartico zdravstvenega zavarova

V naši ordinaciji imate s podpisom izjave o izbranem zdravniku in potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja možnosti koriščenja obveznega zdravstvenega zavarovanja otroka, zato so vse storitve te vrste brezplačne. V kolikor kartica zdravstvenega zavarovanja ni potrjena, plačate pregled sami po ceniku ZZZS. Z otroki, ki nimajo izbranega pediatra v naši ustanovi, lahko opravite pregled samoplačniško.

 

KORISTNI NASVETI OB POJAVU BOLEZNI:

 • Ne pozabite na osnovni ukrep in otroku najprej izmerite telesno temperaturo,
 • če ima vaš otrok vročino, mu najprej odstranite oblačila,
 • v primeru, da se temperatura dvigne nad 38,5 °C, mu dajte svečko ali sirup
 • za zniževanje temperature,
 • če presodite, da je otrokovo splošno počutje slabše (poležava, ni aktiven, ga
 • nekaj boli, opazite izpuščaj, itd.) pokličite zdravnika,
 • priporočljivo je, da imate med pogovorom s pediatrom, pri sebi svinčnik in
 • beležnico, kamor si boste zapisali navodila.

Samoplačniška ambulanta za pediatrijo

 

  Masaža dojenčka, nega in dojenje

  Mojca Kurent, višja medicinska sestra in dipl. org.dela, je pionirka masaže dojenčka v Sloveniji in jo izvaja in poučuje od leta 2001. Mladim mamicam in očkom pomaga v obdobju, ko se soočajo s prvimi vprašanji starševstva. Skrbi za žensko pred, med in po porodu.

  Z znanjem in izkušnjami, ki jih je pridobila v tujini in pri nas, svetuje ter predava o dojenju,zdravi prehrani za dojenčke in male otroke. Opravlja delo dule, vodi tečaje priprav na porod, izvaja masaže in terapije, poporodne tretmaje ter tako spodbuja mlade družine, da čuteče in pogumno sprejmejo svojo vlogo v družini, se zavejo pomena čutečega dotika,ki vodi do sproščenega starševstva in lepega otroštva. Tudi načini in potrebe starševstva se spreminjajo skozi generacije, zato se vseskozi izobražuje pri slovenskih in tujih strokovnjakih.

  Z Urško Božič Križaj je napisala knjigo Mini joga in masaža – Preprosti jogijski položaji in masažni prijemi za srečne in zdrave dojenčke, ki je izšla pri Mladinski knjigi 2015. Oktobra 2019 je s Petro Šterlek v samozaložbi izdala knjigo ČAR DOTIKA – Z masažo do zdravega razvoja dojenčka in ljubečih družinskih vezi. Vabljeni k ogledu v Juventini!

   

  Zakaj bi sploh masirali dojenčka? Masaža prinaša veliko koristi tako mamici kot dojenčku: mamico navda z zadovoljstvom, da je s svojim dojenčkom koristno preživela skupen čas. Ob redni masaži pridobi veliko spretnosti z rokovanjem in samozavestjo komuniciranja z njim. To jo osrečuje in navda s spoznanjem, da je dobra mama. Dojenček preko masaže dobi zdravo vzpodbudo za motorični, senzorični in kognitiven razvoj. Pri masaži se sprosti, odziva, giblje, tudi utrudi, po njej pa dobro nahrani in lažje zaspi. Postane bolj zadovoljen in nasmejan dojenček.

   

  Masaža pomaga pri težavah s prebavo, krči, pri joku, slabem napredovanju glede teže, zaprtju. Vzpodbudi, da se preko masažnih tehnik dojenčkovo telo poravna v pravem položaju. Redna masaža pripomore, da se določeni sklepi, ki so od poroda zakrčeni ali zamaknjeni, poravnajo v pravo lego. To pa je osnova za dober skeletno-mišično-živčni razvoj.

   

  Dotik preko masaže je prvinski način izražanja ljubezni in omogoča mamici ( očku)in dojenčku, da se zdravo povezujeta in spoznavata. Ob masaži se dojenček veliko giblje, to pa je osnova za razvoj skeleta in mišic, pa tudi grobe in fine motorike.

   

  NEGA DOJENČKA IN PRAVILNO OBLAČENJE, DVIGOVANJE, PESTOVANJE S pravilno nego, oblačenjem, pestovanjem in vajami za boljšo gibljivost dojenčku omogočamo pravilen motorični, senzorični in kognitivni razvoj. Starši se radi naučijo vseh aktivnosti s svojim dojenčkom v domačem okolju, v prvih tednih ali mesecih. Praktično učenje in dojenčkovo odzivanje jih navduši in okrepi s samozavestjo, da znajo in zmorejo biti dobri starši.

   

  DOJENJE Dnevi in prvi tedni po porodu, ko se mamica navaja na življenje z novorojenčkom in se dojenje šele dobro vzpostavlja, ji lahko prinesejo veliko negotovosti in skrbi. Dojenje je čudovita popotnica za življenje in omogoča lep začetek spoznavanja in povezovanja med mamico in dojenčkom. Dobro pa je, da s koristnimi informacijami in nekaj znanja preprečimo težave, ki se lahko pojavijo ob dojenju.

  Ultrazvok kolkov novorojenčkov

  Vsem dojenčkom, ki imajo v naši ustanovi izbranega pediatra opravimo tudi ultrazvočno presejalno preiskavo za morebitne nepravilnosti v razvoju kolkov (UZ kolkov). Omenjeno preiskavo opravimo tudi na napotnico zdravstvenega zavarovanja za dojenčke, ki imajo izbranega pediatra v drugi ustanovi. Naročanje je telefonsko na številko 01 235 0870 vsak dan med 8h-9h.

   

  Klinični psiholog

  Nilvesa Fajić Berginc, univ. dipl. psih., specialistka klinične psihologije Leta 2007 je diplomirala na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Ves čas šolanja je bila Zoisova štipendistka. Leta 2015 je zaključila študij sistemske družinske psihoterapije na Katedri za psihiatrijo, Medicinske fakultete na Univerzi v Ljubljani. Leta 2019 je s specialističnim izpitom zaključila specializacijo iz klinične psihologije. Od leta 2008 je kot psihologinja redno zaposlena v javnem zdravstvenem zavodu Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna, kjer opravlja ambulantne in hospitalne psihološke storitve na področju učnih, čustvenih in vedenjskih težav otrok in mladostnikov. Pri delu z otroki in mladostniki daje velik pomen kvalitetni komunikaciji in sodelovanju s ključnimi odraslimi v otrokovem ožjem in širšem socialnem okolju. V pogovoru daje prostor vsakdanjim, pa tudi tabu temam. V osebni in poklicni sferi jo navdihujejo medosebna raznolikost, razvoj posameznikovih potencialov in medosebnih odnosov.

  Obdobje dojenčka in zgodnjega otroštva (0-7 let)

  – Težave s spanjem

  – Težave s toaletnim treningom

  – Motnje avtističnega spektra

  – Čustvene in vedenjske težave

  Obdobje srednjega otroštva in zgodnjega mladostništva (7-13 let)

  – Vedenjske težave

  – Težave s pozornostjo in hiperaktivnostjo

  – Strahovi in tesnobe

  – Tiki

  Obdobje srednjega in poznega mladostništva (13 -18 let in 18 – 22 let)

  – Motnje razpoloženja

  Seznam in cenik psiholoških storitev:

  Uvodni triažni intervju in posvet (20 min): 40 EUR

  Uvodni razgovor in posvet (50 min): 80 EUR

  Posvet za starše (50 min): 60 EUR

  Individualno svetovanje za otroke, mladostnike in mlade odrasle (do 26. leta starosti

  – 50 min): 60 EUR

  Individualno svetovanje – odrasli (50 min): 80 EUR

  Svetovanje za pare ali družine (60/90 min): 100/140 EUR

  Posvet izven ordinacijskega časa (30 min): 80 EUR

  Zdrava koža naj bo prioriteta vsakega posameznika. Prisegamo na profesionalno nego kože proizvajalca ZO Skin Health,
  ki jo je ustanovil svetovno znan dermatolog dr. Zein Obagi.

  PREVERITE VEČ

  PRIJAVA NA POSVET

  Lepotni poseg je proces, ki zahteva veliko premišljenosti. Naše strokovno osebje pod vodstvom dr. Ahčana vam na individualnem posvetu predstavi celoten postopek, vas usmerja, pomaga vam pri odločitvah in odgovori na vsa vprašanja.
  Ena od naših sedmih etičnih zavez se glasi: Pacienta temeljito seznanimo s potekom posega, pričakovanimi rezultati ter možnimi zapleti.

  3 + 1 =

  Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov na tem spletnem mestu. Več informaciji

  Nastavitve na tem spletnem mestu so nastavljene na "dovoli piškotke", da vam omogočimo najboljšo možno izkušnjo pri brskanju. V kolikor boste spletno mesto uporabljali brez spremembe nastavitev piškotkov, ali pa boste kliknili na gumb Sprejmi, se strinjate z uporabo piškotkov na spletnem mestu.

  Zapri